Veelgestelde vragen over podotherapie
Wordt mijn vraag vaker gesteld?Podotherapie
Heb ik een verwijsbrief nodig?
Een podotherapeut is sinds 2012 vrij toegankelijk. Dit betekent dat u zonder een verwijsbrief van uw huisarts of specialist een afspraak in kunt plannen. Echter is het zo, dat sommige zorgverzekeraars toch graag een verwijsbrief willen hebben om een vergoeding toe te kennen.
Mag ik de zolen wassen?
De zolen kunt u het best schoonhouden door er met een vochtige doek over heen te vegen wanneer er vuiligheid op zit. Ze mogen niet onder de kraan of in de wasmachine.
Hoe vaak dienen de zolen gecontroleerd te worden?
Bij het ophalen van de zolen, wordt een afspraak ingepland na 6 weken om te controleren hoe het gaat. Indien u tevreden bent en de klachten zijn verminderd/ verdwenen is het advies altijd een jaarcontrole. Indien u eerder klachten heeft, dan natuurlijk altijd contact opnemen.
Hoe gaat de financiële afwikkeling?
Voor de facturatie maakt de praktijk gebruik van een factureringsbedrijf. De nota wordt naar uw huisadres verstuurd. U kunt de nota dan overmaken en eventueel declareren bij uw zorgverzekering. De naam van het factureringsbedrijf is Infomedics.
Hoe lang duurt het om zooltjes te produceren?
Normaal gesproken duurt het twee weken voordat de zolen klaar zijn. Bij spoed kunnen uw zolen in overleg eerder klaar zijn.
Hoe worden de zooltjes geproduceerd?
Tijdens het onderzoek maken we een scan van de voeten. We voeren een onderzoek uit om de stand van de voeten, bewegingsuitslagen van de voeten of andere gewrichten, het looppatroon en andere zaken vast te stellen. Met de scan en de verkregen gegevens van het onderzoek stellen we een behandelplan op.
We bepalen welke hardheid (shore-waarde) we gebruiken voor de zolen. Dit kunnen hardere materialen zijn voor meer correctie. Zachtere materialen worden gebruikt bij drukontlastende zolen en sportzolen. Ook varieert het materiaal waar de zolen mee worden afgedekt. In zolen voor dagelijks gebruik maken we zoveel mogelijk gebruik van leder. Dit is het minst transpiratiegevoelig en biedt in het algemeen ook het hoogdte draagcomfort. Voor het sporten gebruiken we vaak speciale sport afdekken.
Kan ik vergoeding krijgen van de zorgverzekeraar?
Podotherapie is opgenomen in de aanvullende pakketten van de zorgverzekering. In de meeste gevallen wordt de behandeling deels of volledig vergoed in het aanvullende pakket.
De diabetesvoetzorg is opgenomen in de basisverzekering.
Ik krijg met sporten klachten van mijn onderbenen en achillespezen. Kan de podotherapeut iets voor mij betekenen?
Bij veel sportgerelateerde klachten kan consultatie van een (sport)podotherapeut zinvol zijn. Veel aspecten kunnen meespelen bij het ontstaan van dergelijke klachten. Zo kan er sprake zijn van een afwijkend looppatroon, een verkeerde loopondergrond of bijvoorbeeld een trainingsschema dat niet bij u past. De (sport)podotherapeut is de specialist in de voetengezondheidszorg die u adviezen kan geven ter preventie van sportblessures. In het geval er sprake is van een sportblessure kunnen belastingsadviezen gegeven worden en wordt gekeken naar een zo spoedig mogelijk herstel.
Hoe wordt een zorgprofiel voor mijn voeten bepaald?
Voeten worden gescreend om een zorgprofiel te bepalen. Om het zorgprofiel te bepalen wordt gekeken of er sprake is arterieel vaatlijden, verminderde sensibiliteit, drukplekken, een wond of wondverleden. Aan de hand van het zorgprofiel stelt de podotherapeut een behandelplan op. De behandeling kan bestaan uit schoenadvies, voetverzorgingsadvies (door de patiënt zelf of een pedicure) wondbehandeling (door de podotherapeut) drukontlastende therapieen, podotherapeutische zolen, orthesen, nagelbeugel, etc.
Worden mijn voeten “lui” van zolen?
Uw voeten worden niet lui door het dragen van zolen. Met behulp van zolen proberen we de voeten te corrigeren.