Veel voorkomende klachten

Hiermee kunt u naar de podotherapeut

Hielklachten

Fasciitis plantaris

Onder de voet loopt een grote peesplaat van de hiel tot aan de bal van de voet. Deze pees zorgt voor een goede afwikkeling van uw voet. Daarom komt tijdens het lopen veel spanning op deze pees te staan. Bij Fasciitis plantaris is deze peesplaat geïrriteerd/ ontstoken. Vaak zijn de pijnklachten aanwezig onder de hiel en kan de pijn door trekken onder de holte van de voet.

Hielspoor

Bij een hielspoor ontstaat een kalkafzetting(botaanwas) onder uw hiel. Deze kalkafzetting kan dan irritatie geven. Een hielspoor kan gediagnosticeerd worden met behulp van beeldvorming.

Morbus Sever

Dit zijn klachten van de groeischijf in de hiel. De klachten komen vaak voor bij actieve jongens en meiden tussen 8-12 jarige leeftijd. De groeischijf is nog niet volhard omdat de voet nog aan het groeien is.

Achillespees

Irritatie van de achillespees komt door overmatige spanning op de achillespees. Dit kan ontstaan door een verkeerde stand van de voeten.

Voorvoetklachten

Capsulitis

In de voorvoet zitten gewrichten waardoor beweging mogelijk is tussen de tenen en de middenvoetbeentjes. Op het moment er te veel druk op de voorvoeten komt, kunnen deze gewrichten geïrriteerd/ ontstoken raken.

Mortonse Neuralgie

Bij een mortonse neuralgie raken de zenuwen in de voorvoeten bekneld tussen de middenvoetsbeentjes. De klachten resulteren meestaal in een pijnlijke voorvoet. Vaak gaan de tenen tintelen en voelen ze doof aan.

Hallux valgus

Bij een hallux valgus ontstaat een scheefstand van de grote teen in de richting van de andere tenen. Doordat de grote teen steeds schever gaat staan, ontstaat er aan de binnenkant van de voet een knobbel die ook steeds verder uit kan groeien. In veel gevallen is het doorzakken van uw voet de oorzaak van deze scheefstand. Door de voeten een goede ondersteuning te geven, kan het proces van de hallux valgus vertraagd/ stil gelegd worden.

Middenvoetklachten

Overbelasting van de pezen

Aan de binnen- en buitenkant van uw voeten hechten de pezen van spieren aan die doorlopen tot in het onderbeen. Deze spieren en pezen zorgen onder andere voor de balans tijdens het lopen. Op het moment dat er sprake is van een afwijkende voetstand verandert de trekspanning in de spieren en pezen, waardoor overbelastingsklachten kunnen ontstaan.

Enkel- en Onderbeenklachten

Verzwikte enkel

Door het verzwikken van de enkels kan instabiliteit ontstaan. De klachten kunnen erg variëren. Het kan leiden tot enkelklachten, maar ook tot klachten elders in het lichaam

Tarsaal tunnel syndroom/ sinus tarsi syndroom

Bij beide klachten wordt de zenuw aan de binnen- of buitenkant van de enkel bekneld door een afwijkende voetstand.

Shin splints

Shin Splints komen veel voor bij sporters en met name bij hardlopers. Door een afwijkende voetstand komt te veel rek op de spier aan de voorkant van de onderbenen. Tijdens het hardlopen gaan er 3-5 keer zo veel krachten door de benen vergeleken met het normale lopen.

Knieklachten

Veel voorkomende klachten van de knieën zijn meniscusklachten, klachten van de kruisbanden of aanhechtingen van spieren en pezen rondom de knie.

Heup- en onderrugklachten

Slijmbeursontsteking

Bij een slijmbeursontsteking van de heup ontstaat er wrijving tussen de spier/pees en de heup. Een afwijkende voetstand of beenlengteverschil ligt vaak ten grondslag.

Beenlengteverschil

De benen zijn niet altijd even lang. Vaak geen een klein verschil in beenlengte ook helemaal geen problemen. In sommige gevallen zijn sommige klachten in het lichaam het gevolg van een beenlengteverschil. Dan is het verstandig om het beenlengteverschil te compenseren.

Lage rugpijn

Binnen de podotherapie zien we vaak dat door een dysbalans van spierspanning in de onderrug (vermoeidheids)klachten kunnen ontstaan. Oorzaak is vaak afwijkende voetstand, beenlengteverschil of spierslapte.