Werkwijze
Wat kan en mag u van ons verwachten?Wanneer u voor het eerste keer een podotherapeut bezoekt vind er altijd eerst een onderzoek plaats. Tijdens dit onderzoek wordt er gekeken naar uw klachten en zal worden gezocht naar de oorzaak van uw klachten.
1. Vraaggesprek
Aan de hand van een vraaggesprek (anamnese) proberen we de klachten zo goed mogelijk in kaart te brengen.
2. Inspectie
Daarna zal gekeken worden naar de gehele lichaamshouding, met als basis de voetstand. Tijdens staan en zitten wordt gekeken naar de stand van uw voeten, enkels, knieën, heupen, rug, nek en hoofd. De praktijk werkt digitaal en zo zal er een scan worden gemaakt van uw voeten. Op de scan is de drukverdeling onder uw voeten te zien, de lengte en breedte van uw voeten etc.
3. Palpatie
Op de pijnplekken zal worden gedrukt om te kijken of de pijn op te wekken is. Ook wordt er gevoeld naar de consistentie van de structuren.

4. Functie-onderzoek
Er zal een functie-onderzoek plaatsvinden van de voeten om te zien of alle bewegingen goed gemaakt kunnen worden. Indien er klachten elders zijn zal er ook een functie-onderzoek plaatsvinden van uw knieën, heupen en rug.

5. Gangpatroon
Een belangrijk onderdeel is het beoordelen van het looppatroon. Tijdens het lopen zie je hoe de voet afwikkelt en dit geeft altijd veel informatie. Zo wordt er onder andere gekeken naar het hielcontact, de stand van de voet ten opzichte van de enkel, knie en rug, de zwaaifase van de benen, romprotatie, armzwaai etc.

6. Schoeninspectie
Als laatste wordt gekeken naar de schoenen die u veel draagt. Er wordt gekeken of het model van de schoen past bij uw voet en of de schoenen adequaat zijn.
7. Behandelplan
Na het onderzoek worden de bevindingen besproken en stelt de podotherapeut een behandelplan op. Dit wordt samen met u besproken.
In het geval een zooltherapie gestart wordt, vind er altijd een controle na 6 weken plaats. Dit is belangrijk om te zien of de klachten verminderd/ verdwenen zijn.
Samenwerking met andere zorgprofessionals:
De praktijk heeft vele contacten met andere zorgverleners. Bij bepaalde klachten is het vaak gewenst om goed samen te werken met andere zorgverleners. Zo kunt u bijvoorbeeld denken aan samenwerking met huisartsen, fysiotherapeuten, pedicures, oefentherapeuten, orthopedisch schoenmakers etc.
Door een goede samenwerking met andere zorgprofessionals kunt u de beste kwaliteit van zorg krijgen. Om dit te kunnen bereiken heeft podotherapie Friesland spreekuur in 3 gezondheidscentra waar meerdere zorgverleners onder 1 dak zitten, dit bevordert de samenwerking.